Šoreiz rakstnieka mazmazmeita Ilze Aizupiete (dz. Veismane) dāvājusi gardēžiem vēsturisko ģimenes recepti Ambrozija pagatavošanai.
Kas ir Ambrozijs? Izklausās pēc kāda antīkās Grieķijas vai senās Romas našķa… Palūkosim recepti: 400 gramu dzērveņu (gan veselas, gan ar cukuru saspaidītas ogas vai ievārījums), 400 gramu cukura, 200 gramu saldā krējuma un 500 gramu rudzu maizes. Kas gan no tā visa varētu sanākt?
Ģimenes, kas kuplā skaitā bija ieradušās «Bisniekos», ātri vien visu saprata, kad vajadzēja ķerties pie apgrauzdētu rupjmaizes šķēļu rīvēšanas. Nu skaidra lieta! Zem eksotiskā nosaukuma slēpjas mums labi pazīstamais rupjmaizes kārtojums!
Lai šo gardumu pagatavotu tā krietni un pareizi, pēc senajām dzimtas receptēm, nācās krietni papūlēties. Bija uzmanīgi jāgatavo rīvmaize, prātīgi (lai nenošķaidītu pārējos) jākuļ putukrējums, jāspaida dzērvenes. Tad viss kārtu pa kārtai rūpīgi jāliek trauciņos. Brangs darbs, un ne mazāk brangs rezultāts. Kaut īstā smeķa dabūšanai Ambroziju vajagot paturēt dažas stundas vēsā vietā (ledusskapī, pagrabā), lai garšas tā kārtīgi “ievelkas”, līdz tam vis nenonāca. Svaigo kārtojumu paši tā gatavotāji nolocīja zibens ātrumā. Lapsai, kas jau pirms meistarklasēm slapstījās pa «Bisnieku» pagalmu, nepalika ne kripatiņas. Varbūt kuplastei labāk paveiksies ceturtajā un noslēdzošajā šī gada pasākumu cikla «Viena diena Pastariņa sētā» notikumā, kad rakstnieka daiļrades cienītāji un gardēži «Bisniekos» pulcēsies 21. decembrī 13.00, lai kopīgi pagatavotu rakstnieka E.Birznieka-Upīša mīļāko Ziemas saulgriežu ēdienu. Starp citu, pasākumā piedalīsies folkloras grupa «Avots», tātad – būs ne tikvien gatavošana un ēšana, bet arī kārtīga Saulgriežu svinēšana.
Uz «Bisniekiem» pēc Ambrozija
Svētdien, 19. novembrī, rāmā un mazliet ziemīgā pēcsvētku dienā, Pastariņa muzejs Tukuma novada Dzirciema «Bisniekos» pulcēja vēstures un kulinārijas interesentus, lai turpinātu jau iesākto tradīciju: Tukuma novadnieka, rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša ģimenē iecienīto ēdienu gatavošanu.