Tradicionālo prasmju skola Kandavas novada «Indānos»

Lai veicinātu tradicionālo prasmju pārmantojamību un popularizēšanu, Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra uzsākusi projektu – «Tradicionālo prasmju skola 2009», piedāvājot četras sestdienas pēc kārtas apgūt latviešu amata prasmes visdažādākajās Latvijas vietās. Septiņu Kurzemes reģionā iekļauto amata meistaru vidū savu prasmi sklandu raušu cepšanā un sviesta kulšanā, sestdien, 7. novembrī, ierādīja Signe Ezeriņa Kandavas novada «Indānos».

Lai veicinātu tradicionālo prasmju pārmantojamību un popularizēšanu, Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra uzsākusi projektu – «Tradicionālo prasmju skola 2009», piedāvājot četras sestdienas pēc kārtas apgūt latviešu amata prasmes visdažādākajās Latvijas vietās. Septiņu Kurzemes reģionā iekļauto amata meistaru vidū savu prasmi sklandu raušu cepšanā un sviesta kulšanā, sestdien, 7. novembrī, ierādīja Signe Ezeriņa Kandavas novada «Indānos».

Uzzinājuši, ka pirmajā nodarbībā pirms nedēļas pie Signes ieradušies interesenti ne vien no Kandavas, bet arī no Rīgas, Jelgavas un Talsiem un arī divas kundzes no Zviedrijas, kas šobrīd ciemojas Latvijā, šodien pie Signes devāmies arī mēs.
Šīsdienas mācekļu vidū ir Juta no Tukuma, Astra ar dēlu Niklāvu no Stendes un Solveiga no Dižstendes, bet mazliet vēlāk ierodas šī projekta koordinatore Gita Lancere ar ģimeni un Monika Zīle ar «Latvijas Avīzes» komandu. Tā turpat divu stundu garumā sekojam līdzi kā amata meistares S. Ezeriņas vadībā top sklandrauši – sens lībiešu svētku ēdiens, kas citviet dēvēts arī par dižraušiem, žograušiem. To pagatavošanai vajadzīgi rudzu milti, vārīti burkāni, kartupeļi, dažas olas, krējums, mazliet cukura, sāls un sviests, kā arī vismaz divas, trīs stundas laika.
Īpaši skalndraušu pamatnes jeb žodziņa darināšana un piepildīšana patika un arī padevās bērniem. Turklāt saimniece bez sklandraušiem un teju kā sakultā sviesta galdā cēla arī pašas ceptu maizi, vakar žāvētu lauku speķi un aromātisku piparmētru tēju. Tā kā sklandraušu recepte ir samērā vienkārši iegaumējama, bet raušu gatavošanas process ir garš, atlika laika arī sarunām par to kā dzīves ceļi jauno ģimeni atveduši «Indānos», kā šajā lauku sētā pagājušajā gadā tika filmēti «Mazie laupītāji», bet šovasar – topošās Latvijas princeses.
«Indānos» redzētais pierāda, ka interese par latviešu tradīcijām un amata prasmēm ļaudīs mīt, jāprot tikai tās celt gaismā un ieinteresēt. Projekta noslēgums iecerēts 28. novembrī Rīgā, Brīvdabas muzejā, kur no visiem Latvijas novadiem ieradīsies un savu prasmi demonstrēs gan amatu meistari, gan čaklākie viņu mācekļi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *