“Priekšrocības iepirkumos novērtē daudzi Latvijas pārtikas ražotāji, izejot ļoti stingras kvalitātes kontroles, lai savus produktus varētu marķēt ar Zaļo vai Bordo karotīti. Šogad ļoti aktīvas ir zemnieku saimniecības, kas lielākoties sertifikāciju veic āboliem un bumbieriem, bet tāpat arī cidonijām, sulām, sīrupiem un citiem produktiem. Pievienojas arī kooperatīvi, un mums ir patiess prieks, ka uzņēmumu skaits, kas ieguvuši tiesības produktus marķēt ar Zaļās un Bordo karotītes pārtikas kvalitātes zīmēm, ir pārsniedzis 950,” informē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes vadītāja Ināra Šure.
Praktiski apsvērumi sertifikācijai
Karotītes apliecina ne tikai produkta vietējo izcelsmi un augsto kvalitāti, bet arī norāda, ka tā ražošanā nav izmantoti ģenētiski modificēti organismi un sintētiskās krāsvielas. Savus produktus marķēt ar kādu no Karotītes simboliem uzņēmumi lielākoties izvēlas praktisku apsvērumu vadīti, jo tas sniedz vairākas būtiskas priekšrocības – papildus atlases punktus valsts un pašvaldību iepirkumos un Lauku atbalsta dienesta administrētajos pasākumos, uzņēmumi saņem finansiālu atbalstu dalībai šajā produktu kvalitātes sistēmā, kā arī Karotītes zīme uz produkta veicina klientu lojalitāti un produkta atpazīstamību.
Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktu kvalitātei izvirzītās prasības ir augstākas, nekā nosaka Latvijas un Eiropas Savienības vispārējie normatīvi. Produktiem, kas marķēti ar karotītēm, ir noteikti stingrāki sāls un cukura ierobežojumi, kas ir jo īpaši svarīgi bērnu uzturā.
Ieguvumi visiem
Kurzemes reģiona skolēnu vecāku var būt pārliecināti, ka bērnu pusdienas ir ne vien gardas, bet arī gatavotas no kvalitatīviem vietējas izcelsmes produktiem. Liepājas uzņēmums SIA “Viedaga” ir viens no reģionālajiem skolu ēdinātājiem, kas šajā mācību gadā apkalpo 11 izglītības iestādes. Savu piedāvājumu “Viedaga” balsta sekmīgā sadarbībā ar vietējiem pārtikas ražotājiem.
“Sadarbība ar vietējiem ražotājiem ir ļoti laba. Ir bijuši gadījumi, kad mūs interesē kāds vietējā ražotāja produkts, bet tam nav Zaļās vai Bordo karotītes zīmes. Tādos gadījumos esam vērsušies pie ražotāja ar lūgumu nodrošināt produkciju ar Karotīti un vienmēr esam saņēmuši pozitīvu atbildi,” uzsver “Viedaga” direktore Vita Štelmane.
Svarīgas īsas piegādes ķēdes
Viņa stāsta, ka ieguvumi no vietējas izcelsmes pārtikas izmantošanas ir pilnīgi visiem – vietējiem ražotājiem ir produkcijas noiets, ēdinātājiem iespēja iegādāties sev netālu esošus, kvalitatīvus un svaigus produktus, un, pateicoties nelielajam attālumam līdz ražotājam, neveidot liekus uzkrājumus. “Pats galvenais – tā ir iespēja bērniem baudīt veselīgu maltīti no allaž svaigiem vietējiem produktiem.”
Plašāka vietējās produkcijas izmantošana ir arī videi draudzīga prakse. “Zaļā publiskā iepirkuma normu viens no noteicošajiem kritērijiem ir pēc iespējas mazāks attālums no ražotāja līdz izglītības iestādei. Tas veicina izvēlēties tieši vietējo produkciju. Bet jāuzsver, ka produktu izvēle un piegāde no vietējiem ražotājiem ietekmē arī ēdiena kvalitāti un, mūsuprāt, tas ir svarīgi arī bērnu vecākiem,” norāda V. Štelmane.
Karotītes nepiešķir uz mūžu
Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes vadītāja apliecina, ka pārtikas ražotājiem un viņu piedāvātajiem produktiem ir lielākas iespējas uzvarēt iepirkumos, ja viņi ir Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas dalībnieki. “Zaļās un Bordo karotītes produktiem nepiešķir uz mūžu – atbilstība paaugstinātas kvalitātes kritērijiem ir jāapliecina regulāri, lai kvalitātes zīmi nezaudētu,” uzsver I. Šure.
Labas maltītes skolās ir kas vairāk par nepieciešamo uzturvielu daudzumu un kalorijām. SIA “Viedaga” piemērs rāda, ka skolēnu ēdināšana ar vietējas izcelsmes pārtiku ir arī iespēja veicināt atbalstu vietējai kopienai, kas ar rūpēm un atbildību audzē produkciju saviem bērniem, kā arī iespēja rūpēties vidi, kurā nākamajām paaudzēm būs jādzīvo.
Līdzīgi raksti
-
C24 kokmateriāli: Kvalitātes un izturības apvienojums būvniecībā
-
Ventilācijas ierīkošana mājoklī: četri faktori, kas nosaka sistēmas efektivitāti
-
Biežas Degvielas Sūkņa Problēmas Ziemā un to Novēršana
-
Dažādi grīdas segumi lielās telpās: kā izvēlēties piemērotu mazgāšanas iekārtu?
-
Kā organizēt rakstāmgaldu, lai veicinātu efektīvu darbu un kārtību?