Tieši 22. septembrī pirmo reizi Latvijā! – tiek atzīmēta Bioloģiskās pārtikas diena. Patlaban mūsu valstī ir 3500 bioloģiskās saimniecības, un kā piemēroti šim saimniekošanas un ražošanas veidam sertificēti jau 11% no visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes.
Konvencionālie zemnieki reizēm mēdz jokot: sak, parastie zemnieki laukus ar ķīmiju miglo pa dienu, bioloģiskie – pa naktīm. Tas, protams, ir konkurences cīņas radīts mīts, jo bioloģiskās pārtikas ražotājiem ir ļoti stingri noteikumi: ja pieķer ķīmijas izmantošanā, tad jāatmaksā visas subsīdijas, kas saņemtas gadiem ilgi, – tātad jābūt pilnīgi trakam, lai šādi riskētu ar visu, kas sasniegts. Savukārt tos, kas, savos naudas maciņos ielūkojušies, nopūšas, ka nevar atļauties veselīgāko produktu tā augstākās cenas dēļ, zināmā mērā varam uzskatīt par savas dzīves un veselības ”vienas dienas saimniekiem”: ja to skaisti ievaskoto, ”ilgspēlējošo” ābolu negrauž ne tārpi dārzā, ne žurkas – noliktavā, un pat puvuma sēnīte no tāda augļa turas pa gabalu, tad lai jau cilvēkam, kam pietiek ar smukumu vien, tiek tas spīdīgais tālo zemju sārtvaidzis ābols, arī tas ”mūžam svaigais” tomāts. Un arī vīnogas, ar kuru skalojamo ūdeni droši vien varētu indēt tarakānus – tik nelabi tas reizēm ož… Vai tad vairs jābrīnās, ka tik daudziem – gan bērniem, gan pieaugušajiem – mūsdienās it kā bez iemesla pēkšņi parādās dažādas neizprotamas alerģijas?
Protams, katrs pats izvēlas, kādu ābolu (tomātu, kāpostu, utt.) ēst – skaisto vai bioloģisko. Gluži tāpat, kā izvēlas savu dzīvesveidu: rūpēties par veselību ilgtermiņā, cenšoties nepiesārņot ne organismu, ne dabu, vai arī – attiekties pret visu augšminēto ar pofigismu: steiku ēdot, nedomāt par liellopiem, kas neredz zaļu zāli un neelpo svaigu gaisu; par dējējputniem, kas būros savā īsajā dzīvīte ne reizi pat spārnus nav brīvi izplivinājuši; par visiem tiem, kas, mūs ar pārtiku apgādājot, sevi tikai ražo un atražo, ražo un atražo… Bet mēs – ēdam un sūkstāmies: sak, kādreiz maize bija sātīga; biezpiens un gaļas šķēle – arī… Nez, kur tas viss palicis?!
Ak, ir taču svētki. Šādi – pirmo reizi Latvijā! Tāpēc… šodien pameklēsim veikalos produktus ar Latvijas ekoprodukta (āboliņa lapa ar pakavu) marķējumu, ar ES mēroga logo – gaiši zaļo lapiņu, kas ir veselībai nekaitīgi – bez pesticīdiem un antibiotiku šlakvielām. (Savukārt, uz daudziem produktiem redzamais apzīmējums «Eko» nereti ir vien mārketinga triks…)
Un vēl – rīt sāksies rudens! Šis gluži loģiski ir īstais laiks, lai sāktu jaunu – bioLoģisku – dzīvesveidu. Savas veselības labad.