Kas ir barista? To tagad zina irlavnieki

Biedrībā «Irlavas interešu klubiņš» notika savdabīgs un interesants pasākums, kurā ikviens interesents varēja izzināt kafijas kultūras vēsturi, mūsdienu tendences, kā arī neizpalika kafijas degustācija. Pasākumā viesojās ļoti azartisks sava aroda meistars – trīskārtējs Latvijas baristas vicečempions Roberts Lukša.

Biedrībā «Irlavas interešu klubiņš» notika savdabīgs un interesants pasākums, kurā ikviens interesents varēja izzināt kafijas kultūras vēsturi, mūsdienu tendences, kā arī neizpalika kafijas degustācija. Pasākumā viesojās ļoti azartisks sava aroda meistars – trīskārtējs Latvijas baristas vicečempions Roberts Lukša.

Termins "barista" ir itāļu valodas izcelsmes vārds, kas apzīmē espresso kafijas bārmeni. Šim cilvēkam ir jāprot izstāstīt pat vissīkākās detaļas par kafiju un tās pagatavošanas mākslu, kā arī jāprot pagatavot lielisku un baudāmu kafija.
Kā pastāstīja Roberts, tad regulāri notiek dažādi čempionāti, kuros piedalās tikai labākie baristas, izpildot dažādus konkursa uzdevumus, piemēram: piecpadsmit minūtēs jāpagatavo četri espresso, četri cappuccino un četri bezalkoholiskie espresso bāzes oriģinālie dzērieni. Konkursu vērtē septiņi objektīvi tiesneši. Dzēriena pasniegšanas kvalitātei ir tikpat liela nozīme kā to garšai vai pagatavošanas tehnikai. Kā atzina Roberts, lai arī barista līdz pēdējam sīkuma ir sagatavojies prezentācijai, bez uztraukuma nekādi neiztikt.
Šogad Roberts dosies uz ASV mēroties spēkiem ar citiem pasaules mēroga baristām, protams, tā ir liela pieredze, ko var iegūt piedaloties šāda mēroga konkursos, kā arī tas ir labs treniņš un iespēja pilnveidoties, jo iegūt labākā baristas čempiona titulu ir katra konkursanta sapnis. Turam īkšķus par Robertu, baristas vārdiem sakot, "Ne pupiņas!"

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *