Vēlējos parunāt par tādu problēmu kā Tukuma tirgus. Kādēļ tas strādā tikai trīs dienas nedēļā? Tagad, vasarā, daudzi kaut ko audzē savos mazdārziņos un, domāju, vēlētos tirgot, piemēram, ziedus, nāk arī plūmju laiks… Bet tirgus katru dienu nestrādā! Tādēļ jājautā, vai Tukuma pašvaldība tādējādi lobē lielveikalus? Visā visumā pilsētā jau ir daudz kā laba (pati nesen te sāku dzīvot) un daudz ko priekšnieki ir tiešām sakārtojuši, bet šī problēma, manuprāt, ir aktuāla, jo cilvēkiem taču nav tik daudz naudas, lai vienmēr iepirktos veikalā. Pati biju spiesta uz tirgu doties otrdien, kad gāza kā ar spaiņiem, jo trešdienā, kad savukārt saulīte staigāja pa zemes virsu, tirgus nestrādā! Tas nav pareizi un, domāju, ka kaut kas būtu jāmaina. Lūk, ziemā, tirgus varētu strādāt retāk!
Tāpat, arī, manuprāt, īsti pareizi nav, ka pārtiku tirgo vienās telpās ar sadzīves precēm – drēbēm, apaviem u.tml. Un kamēr drēbes tiek tirgotas telpās, tikmēr lauksaimniekiem jāstāv ārā zem šķībām nojumēm, kas ēnu gan nodrošina, taču lietu un vēju gan neaiztur. Vēl arī reiz pajautāju kādai sievietei, kas tirgo sava mazdārziņa produkciju, – cik tad izdodas nopelnīt? Kā izrādās – 11 latus un, ja vēl 5 lati jāatdod par vietu!? Domāju, ka kaut kas tomēr te jāmaina.
Atbild Irīna Taube (SIA «Tukuma tirgus» valdes priekšsēdētāja): "To, lai tirgus darboties katru dienu, esam mēģinājušie darīt teju no 70. gadiem, taču tas tā arī nekad nav izdevies, jo pircēju atsaucība nav tik liela. Piemēram, vēl salīdzinoši nesen rūpniecības preču tirgotāji vēlējās strādāt katru dienu un arī darba laikus pagarināt, proti, līdz 17.00. Tomēr galu galā izrādījās, ka tas nav viņiem izdevīgi un šādā sistēmā viņi pastrādāja labi ja trīs mēnešus. Savukārt pluss, ka tirgus darbojas ik pārdienu, ir tas, ka produkcija vienmēr ir svaiga. Lopi tiek kauti iepriekšējā dienā, ogas lasītas, veikti citi priekšdarbi un jau nākamajā dienā – tirgoti. Mums pat nav tādas atsevišķas saldētavas, kurā ilgstoši tiktu uzglabāta, piemēram, gaļa – tik vien, kā gaļa tiek atvesta dienu iepriekš un atdzesēta. Cilvēki kopumā pie šīs sistēmas arī ir pieraduši – viņi zina, kad ir tirgus dienas un līdz cikiem tirgus strādā, tādēļ dodas iepirkties. Līdz ar to viņi nopērk praktiski tikpat daudz, kā, ja tomēr tirgus darboties katru dienu. Īsāk sākot – mēģināts ir, bet – neizdevās. Savukārt administrācija gan strādā katru dienu, izņemot pirmdienas un svētdienas.
Par nojumēm? Ir plānots tās atjaunot, taču pašlaik aktuālāka ir iecere remontēt segumu. Un patiesībā jau nojumes lielākoties aktuālas ir tikai vasarās, bet ziemā tās stāv pustukšas
Bet, runājot par paviljonu, jāpiebilst, ka te tirgojas tikai vietējie cilvēki, jo iebraucējiem tas, visticamāk, nebūtu izdevīgi. Savukārt tikai ar vietējiem pārtikas tirgotājiem paviljonu aizpildīt arī nevaram, jo nav tik daudz gribētāju, kas te nāktu. Gan jāpiebilst, ka rūpniecības preču pārdevēju arī kļūst arvien mazāk, jo cilvēki tik daudz vairs tirgos šādas lietas nepērk. Tādēļ neizslēdzu iespēju, ka nākotnē varētu veidoties situācija – rūpniecības preču kopā ar pārtiku varbūt nebūs nemaz. Tomēr – tā, kā ir tagad – nelikumīgi nav un mēs ļaujam šajā jautājumā visam ritēt daudz maz savu gaitu."
Tukuma tirgū ir cenas uzskruvētas līdz nelabumam. Kas tad pirks tas ogas par 2,-Ls litrā?
tur vispār kāds vēl iet???
vajadzetu nomainit tirgum nosaukumu -TUKUMS PLAZA.
Es gan cienu cilvēkus kas prot savu darbu novērtēt,ja tas litrs ogas ir pa dārgu jālasa pašiem ! Un ticiet, tad prasīsiet netikai 2.ls.
Hmm, interesi izraisīja teikums: "jo cilvēkiem taču nav tik daudz naudas, lai vienmēr iepirktos veikalā."
tirgū gandrīz viss ir dārgāks kā veikalos. Tā iemesla pēc es tirgū iegriežos ļoti reti. Jo kāda nozīme, ka tā oga, dārzenis utt paša audzēts, ja pircējam vienkārši tās naudas nav. Nav jau runa par to, ka arī tam, kas pārdod ir jāpelna. Protams, ka ir! Bet, ja es nevaru nopirkt man liels nozīmes nav, kur tas audzēts vai vāksts.
Man pilnīgi apmierina tās 3 dienas. Jo uz tirgu eju ļoti reti, jau iepriekš minēto iemeslu dēl.
Es regulāri iepērkos Tukuma tirgū – regulāri katru sestdienu (ar ļoti atsevišķiem izņēmumiem). Lētāk kā veikalos tas tiešām nav, tikai "latviskāk", "vietējāk", patriotiskāk. Veikalā Lietuvas gurķis maksā lētāk nekā tirgū tas, kurš audzēts vietējā siltumnīcā vai laukā. Tāpat ir ar Nīderlandes un vietējiem tomātiem, Spānijas un vietējām zemenēm, Meksikas un vietējiem kartupeļiem, Igaunijā ražoto piena pulveri un vietējās govs doto.
Nedomāju, ka tirgum vajadzētu strādāt katru dienu; jau tagad ceturtdienas skaitās "tukšās" dienas, kad nav daudz ne pircēju, ne tirgotāju. Toties sestdienās iet uz urrā! Kas tirgū darās pavasarī, kad klāt lielais sēšanas un stādīšanas laiks! Apmaisīt nevar! Jābrauc uz tirgu stipri agri (vai ļoti vēlu), jo ap vienpadsmitiem pircēju ir ka biezs.
Un ar to triekšanos uz tirgu negaisa laikā acīmredzot ir tāpat kā ar iešanu pēc maizītes pašā karstākajā vasaras dienvidū. Neticas, ka pēc maizes nevar iet kaut astoņos no rīta vai pirms desmitiem vakarā, kad ir kaut drusku vēsāks; ka obligāti jāiet divos dienā, kad cepina uz nebēdu un var palikt slikti ar sirdi. Tātad – vai tad nu tik traki bija, ka nevarēja paciesties līdz nākamajai tirgus dienai un bija jāiet liedēties?
Piekrītu,ka tirgus nav pati lētākā vieta kur iepirkties.Cik dzirdams,tad pašu audzētie dārzeņi ir tikai retajam.Ja man jāpērk vairumbāzē uzpirkti produkti par dārgāku naudu kā veikalā,tad arī izvēlos veikalu-ērtāk un izdevīgāk.Spānijas un Turcijas dārzeņiem nav ne vainas,laika apstākļi vēl labvēlīgāki kā pie mums arī ķīmiju lieto tāpat kā pie mums(lielražotāji).
to Keri
Nu daudz maz jau var gan atskjirt, kas ir, kas nav pashu audzeets! Tas pats ar olaam – nu var tachu redzeet, kuras taa ka nedaudz apkakaatas:)))
A es tirguu galvenokaart iepeerku galju, piena produktus, jo lielveikalaa pirktaa galja nereti vienkaarshi smird (itiipashi, ja maltaa…vhee)
toties tukuma tirgu ka nekur citur var iegadaties no ta dzeraja helmuta diskus un pie tam par letu naudu!!!