Ziemassvētku kūka «Stolle» zviedru gaumē

Izejvielas: 4 dl rozīņu, 3 ēdamkarotes ruma, 60 g apelsīna miziņu, 60 g cukāti, 50 g rauga (vislabāk – 25 g sausā rauga), 1 1/4 dl piena, 1 1/4 dl cukura, šķipsna sāls, 8 dl miltu, 1 ēdamkarote vanilīna, 200 g sviesta, 1 dl mandeles (notīrītas un sasmalcinātas).
Apziešanai: 100 g sviesta un 1 1/2 dl pūdercukura.

Augļus, mandeles un cukātus aplej ar rumu un atstāj vismaz uz pāris stundām (vislabāk – uz nakti), lai ievelkas.
Gatavošana:
Uzsilda pienu ar sviestu un cukuru, maisa, līdz tas izkusis. Samaisa miltus, sāli, vanilīnu un sauso raugu lielā bļodā. Iztaisa bedrīti un ielej piena maisījumu. 5 minūtes mīca (var ar mikseri), tad piemīca ar rokām augļus ar rumu. Apklāj ar dvielīti un ļauj 3 stundas rūgt (var ielikt izlietnē ar siltu ūdeni).
Uzrūgušo mīklu izceļ uz galda, kas apkaisīts ar miltiem, un veido vienu lielu vai pāris mazākus kukulīšus, kuros vidū var "iemānīt" marcipānu. Kukulīšiem ļauj uzrūgt vienu stundu, tad pirms cepšanas tos apsmērē ar kausētu sviestu un šauj cepeškrāsnī (200 grādos) un cep 40 minūtes.
Kad cepiens gatavs, kukulīšus apsmērē ar kausēto sviestu un apber ar pūdercukuru. Atdzesē, ietin folijā un novieto ledusskapī – lai nogatavojas (vismaz divas nedēļas).
Kad tas viss izdarīts, Ziemsvētku vakarā viesiem varat celt galdā zviedru nacionālo Ziemsvētku kūku «Stolli».

Komentāri

  1. Si nav Zviedru, bet gan vacu Ziemassveetku kuuka. Vacija ir pat konditoru sacensibas sis kukas cepsana.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *