Tuvojoties pavasarim, krāšņas un sulīgas krāsas vēlamies redzēt ne tkai apģērbā, bet arī uz pusdienu šķīvja. Tāpēc veselīgas ēšanas kustības «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā trīs “zaļās” receptes, kas ikvienam sniegs spēku, enerģiju un mundrumu.
SVAIGIE SPARĢEĻU SALĀTI
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Porcija: 2 cilvēkiem
Nepieciešams:
Sparģeļi – 1 bunte
Zaļās pākšu pupiņas – 1 sauja
Šalotes sīpols – 1 gab.
Pistāciju rieksti – 1 sauja
Sukādes pēc izvēles – 1 sauja
Olīveļļa – 3 ēdamk.
Aveņu etiķis – 1 ēdamk.
Medus – 1 tējk.
Svaiga piparmētra – neliela saujiņa
Pagatavošana:
1. Katliņā uzvāri ūdeni, pievieno šķipsniņu sāls un tējkaroti olīveļļas;
2. Nomizo un liec vārīties sparģeļus, pākšu pupiņas, vāri 3 minūtes;
3. Pagatavo mērci – sagriez sīpolus, sakapā piparmētru, pievieno etiķi, medu un olīveļļu;
4. Kārto uz šķīvja sparģeļus, pākšu pupiņas un pārlej ar mērci;
5. Pa virsu kaisi riekstus un sukādes.
«Aikāgaršo» padoms! Zaļos sparģeļus vāri ne ilgāk par 3 minūtēm, savukārt baltos – 4 minūtēm, tad tie nezaudēs savu patīkamo kraukšķīgumu.
PAVASARA SVAIGUMS AR MOCARELLU
Pagatavošana laiks: 5 minūtes
Porcija: 2 cilvēkiem
Nepieciešams:
Smalklapu jauktie salāti – 6 g
Kreses (pēc izvēles) – 2 saujas
Zaļie zirnīši – 2 saujas
Kivi – 1 gab.
Garais gurķis – ¼ gab.
Mocarella bumbiņas – 1 paciņa
Mērcei
Laims – 1 gab.
Melnais balzamiko – 2 ēdamk.
Brūnais cukurs – 1 ēdamk.
Olīveļļa – 3 ēdamk.
Pagatavošana:
1. Sajauc smalklapu salātus ar svaigi grieztām kresēm, kārto uz šķīvjiem. Pārber ar sauju zaļo zirnīšu, smalki grieztu gurķi un kivi;
2. Salātiem pa vidu liec mocarella siera bumbas;
3. Gatavo mērci – izspied laima sulu, pievieno brūno cukuru, balzamiko un eļļu, lej pāri salātiem
Aikāgaršo padoms! Pagatavo arī gardu gurķu ūdeni! Tīrā, dzeramā ūdenī liec pāris gurķu šķēles, pievieno nedaudz laima sulu, kā arī saspiestas piparmētru lapiņas.
AVOKADO UN BUMBIERU KŪKA
Pagatavošana laiks: 15 minūtes + 2 stundas saldētavā
Porcija: 8 cilvēkiem
Nepieciešams:
Biskvītam
Lobītas ķirbju sēklas – 50 g
Zaļās pistācijas – 50 g
Indijas rieksti – 100 g
Dzeltenās rozīnes – 200 g
Krēmam un kūkai
Kivi – 4 gab.
Avokado – 4 gab.
Bumbieri – 4 gab.
Medus – 2 ēdamk.
Laims – 1 gab.
Dekoram
Svaigas vai saldētas ogas pēc izvēles – 250 g
Pagatavošana:
1. Gatavo biskvītu – sablenderē vai samal riekstus, ķirbju sēklas, pievieno rozīnes, turpini malt līdz izveidojās ķepīga masa;
2. Ņem tortes formu 22 cm diametrā un ieklāj cepamo papīru;
3. Liec sablenderēto masu veidnē, veido kūkas pamatu;
4. Notīri kivi un sagriez plānās šķēlītēs, kārto pa virsu biskvītam;
5. Gatavo krēmu – notīri bumbierus un avokado, sablenderē ar medu un laima sulu;
6. Lej kūkas formā un liec saldētavā uz 2 stundām, lai krēms atdziest un kļūst līdzīgs saldējumam;
7. Kūku pasniedz ar svaigām vai saldētām ogām.