Pēta jaunas ābolu glabāšanas metodes

Pūres dārzkopības pētījumu centrā bija izveidota milzīga ābolu ekspozīcija – degustācija. Tā ir viena no daudzpusīgā Latvijas – Igaunijas programmas projekta «GoodFruit» redzamajām daļām. No Latvijas puses projektā piedalās Pūres dārzkopības pētījumu cents, biedrība «Kandavas partnerība» un zemnieku saimniecība «Pīlādži» (Sigulda). Savukārt Igaunijas pusi tajā pārstāv Polli dārzkopības pētījumu centrs un zemnieku saimniecība «Berry farming».

Pūres dārzkopības pētījumu centrā bija izveidota milzīga ābolu ekspozīcija – degustācija. Tā ir viena no daudzpusīgā Latvijas – Igaunijas programmas projekta «GoodFruit» redzamajām daļām. No Latvijas puses projektā piedalās Pūres dārzkopības pētījumu cents, biedrība «Kandavas partnerība» un zemnieku saimniecība «Pīlādži» (Sigulda). Savukārt Igaunijas pusi tajā pārstāv Polli dārzkopības pētījumu centrs un zemnieku saimniecība «Berry farming».

Projekta ietvaros Pūres dārzkopības pētījumu cents ir iegādājies iekārtu, kas ļauj ābolus glābāt ULO jeb, vienkāršāk sakot, speciālā gāzu maisījuma vidē. Izmēģinājumā svarīgi ir noteikt gan pareizo ābolu novākšanas laiku, gan ievietošanas laiku ULO kamerās, gan izņemšanas un lietošanas laiku. Aizvakar āboli tika pirmo reizi izņemti un degustēti, nosakot piemērotākos glabāšanas apstākļus. Uz degustāciju tika uzaicināti kolēģi no Latvijas Valsts augļkopības institūta, bijušie zinātniskie darbinieki, arī tie bijušie Pūres centra darbinieki, kuri pašlaik ir bezdarbnieki, un citi interesenti: jo vērtētāju loks plašāks, jo vērtējums – objektīvāks. Vairāk par pētnieku darbu lasiet 2. februāra laikraksta «Lauku lapā».
Attēlā: Ābolus vērtē Latvijas Augļkopības institūta vadošā pētniece Dr. sc.ing. Dalija Segliņa, Pūres pētījumu centra lauksaimniecības zinātņu maģistrs Jānis Lepsis, Augļkopības institūta bioloģijas zinātņu doktore Laila Ikase, bijušais Pūres zinātniskais darbinieks Ivars Dimza un institūta laborante Karina

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *