Dažādi

Iespējams lasīt pasakas par mežu

Pasaku portālā www.pasakas.net ar a/s «Latvijas valsts meži» atbalstu tapusi Meža pasaku sadaļa, kurā var klausīties un lasīt pasakas par meža skaistumu un cūkošanās postu, ko dažkārt cilvēki nodara mežam.

Gods kalpot Latvijai!

24. novembrī Slampes pagasta kultūras namā savu 16. gadadienu svinēja Zemessardzes 51. kājnieku bataljons, kura 2. rotā kapteiņa Guntara Brauna vadībā dien arī 115 kareivji no Tukuma rajona.

Nā­ru lie­tas VI

Vī­ri ne­bi­ja tik iz­lē­mī­gi – te nā­ras, te vis­kijs, te no pu­de­les iz­lī­dis ātr­audzī­tis… Nē,

Bie­šu biez­zu­pa

Bie­tes, 1 cit­ro­na su­la, 3 bur­kā­ni, ga­ba­liņš žā­vē­ta caur­au­dzī­ša, sī­pols, ne­liela kā­post­gal­vi­ņa, dār­ze­ņu bul­jo­na ku­bi­ciņš, kar­tu­pe­ļi, augu eļ­ļa cep­ša­nai, ķi­me­nes, ķip­loks, cit­ro­na pi­pa­ri, cu­kurs, sāls, pē­ter­sī­ļi, skābs krē­jums.
No­vā­rī­tas bie­tes no­mi­zo un sa­rī­vē uz sak­ņu rī­ves, ap­ra­si­na ar cit­ro­na su­las un cu­ku­ra mai­sī­ju­mu. No­liek ma­li­ņā. No­maz­gā un no­ka­sa bur­kā­nus, sa­rī­vē uz sak­ņu rī­ves. Ga­ļu sa­griež ku­bi­ci­ņos. Liek uz sa­kar­sē­tas pan­nas un iz­čurk­sti­na. Pie­vie­no bur­kā­nus un sa­smal­ci­nā­tu sī­po­lu. Vi­su ne­daudz ap­cep. Kā­post­gal­vi­ņu sa­smal­ci­na ar na­zi un pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no pan­nā eso­ša­jiem pro­duk­tiem. Vi­su ap­cep. Kat­lā uz­vā­ra ūde­ni, pie­vie­no bul­jo­na ku­bi­ci­ņu un pan­nā ap­cep­tos pro­duk­tus. Vā­ra uz lē­nas uguns. Kar­tu­pe­ļus no­mi­zo un sa­griež pa­lielos ku­bi­ci­ņos. Uz pan­nas eļ­ļā ap­cep sa­rī­vē­tās bie­tes, ku­rām pie­vie­no­tas sa­smal­ci­nā­tas ķi­me­nes, ķip­lo­ku dai­vi­ņas un uz lielas uguns sau­tē­jot ap­cep. Ka­mēr bie­tes ce­pas, kat­lā ie­ber kar­tu­pe­ļus. Kad kar­tu­pe­ļi gan­drīz mīk­sti, pie­vie­no ap­cep­tās bie­tes. Vēl ne­daudz pa­vā­ra, pie­vie­no pēc garš­as sā­li un sa­smal­ci­nā­tus pē­ter­sī­ļus. Ja vē­las, īsi pirms pa­snieg­ša­nas pie­vie­no skā­bu krē­ju­mu.

Bur­kā­nu krēm­zu­pa ar vis­tu

200 līdz 300 g vis­tas fi­le­jas, 2 ēdam­ka­ro­tes eļ­ļas, sāls, pi­pa­ri, so­jas mēr­ce, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­griez­tu pē­ter­sī­ļu, 2 pa­skā­bi ābo­li, ķip­lo­ku dai­vi­ņa, 0,5 kg no­tī­rī­tu bur­kā­nu, 1 l dār­ze­ņu bul­jo­na.
Vis­tas fi­le­ju pār­kai­sa ar sā­li, pi­pa­riem, pie­vie­no ēdam­ka­ro­ti eļ­ļas un ap­cep. Sa­griež sal­mi­ņos un no­liek sil­tā vie­tā. Ābo­lus un bur­kā­nus no­mi­zo, sa­griež ku­bi­ci­ņos. Sī­po­lu un ķip­lo­ku no­mi­zo un sa­smal­ci­na, liek kat­li­ņā un cep at­li­ku­ša­jā eļ­ļā, līdz tie kļu­vu­ši zel­tai­ni. Pie­vie­no bur­kā­nus un ābo­lus, pielej bul­jo­nu un vā­ra 10 mi­nū­tes. Sa­blen­de­rē. Pie­vie­no so­jas mēr­ci, sā­li un pi­pa­rus pēc garš­as. Ja ir vē­lē­ša­nās, var pie­vie­not arī sal­do krē­ju­mu.

Sā­tī­gā kā­pos­tu zu­pa (pēc lau­ku re­cep­tes)

Skā­bē­ti kā­pos­ti, ga­ļa, grū­bas, kar­tu­pe­ļi, sāls, tau­ki cep­ša­nai.
Skā­bē­tus kā­pos­tus (la­bāk skā­bē­tus pēc sen­tē­vu me­to­dēm) sa­vā­ra ko­pā ar ga­ļu un grū­bām. Kad ga­ļa un grū­bas mīk­stas, vi­su sa­cep uz pan­nas tau­kos. Liek trau­kā un die­nu pa­tur vē­su­mā. Kat­lā ar ūde­ni liek vā­rī­ties zu­pas kar­tu­pe­lī­šus, ku­riem pie­vie­no ie­priekš sa­ga­ta­vo­tos kā­pos­tus. Sā­li pie­vie­no pēc garš­as pa­šās bei­gās. Zu­pa iz­nāk ļo­ti, ļo­ti bie­za. To var pa­ga­ta­vot arī vie­nā die­nā, bet no "at­vē­si­nā­tiem" kā­pos­tiem tā iz­nāk daudz gar­šīgā­ka.