Dažādi

Puravu zupa ar tomātu biezeni

3 vai 4 puravi, sviests, 3 vai 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa, 1 ēdamkarote miltu.

3 vai 4 notīrītus puravus sagriež ar visām lapām, pieliek sviestu un katliņā sautē. Kad puravi mīksti, pielej 1 l vāroša ūdens, 3 vai 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa, uztumē ar 1 ēdamkaroti miltu, pieliek krējumu un vēl piegriež zaļās puravu lapiņas (pēc iespējas sīki). Zupu pasniedz ar dažādiem grauzdiņiem.

Atcelta “Zelta globusu” pasniegšanas ceremonija

"Zelta globusu" balvu pasniegšanas ceremonija tiek atcelta un aizstāta ar preses konferenci, jo Holivudas aktieri apņēmušies to boikotēt, atbalstot streikojošos scenāristus, pirmdien paziņoja pasākuma organizatori.

Vēršastes zupa

700 g vēršastes gabala, garšsaknes, 2 l ūdens, 200 g liesas desas, 200 g baraviku, 1 ola, 3 ēdamkarotes sviesta, 2 ēdamkarotes rīvmaizes, sāls, 1 glāzīte degvīna, pētersīļu zaļumi.

No vēršastes vāra buljonu ar bagātīgu garšaugu piedevu, pieber sāli un gatavajam buljonam pēc izkāšanas pievieno 1 glāzīti degvīna.

Barvikas sasmalcina un sacep, pievieno sīki sakapātu desu, sakultu olu un rīvmaizi, sāli un veido klimpiņas. Verdošam ūdenim pievieno mazliet sviesta, sāli un uz mazas uguns klimpiņas karsē 5 minūtes. Ar putu karoti izņem, ieliek zupā kopā ar baraviciņām.

Pasniedzot zupu pārkaisa ar zaļumiem. Kā piedevu pasniedz sāļus cepumus.

Zivju zupa grieķu gaumē

1 kg jūras asaru, 1 sīpols, 1 saišķītis zupas zaļumu, 1 lauru lapa, 5 melno piparu graudi, 2 ēdamkarotes miltu, 2 ēdamkarotes margarīna, 1/2 ķiploka daiviņas, 2 tomāti vai mazliet tomātu biezeņa, 6 ēdamkarotes saldā krējuma, sāls, pipari.

Zivis notīra, nogriež galvu, novelk ādu, izņem lielo asaku un sagriež gabalos. 1,5 l ūdenī novāra galvu, ādu un asakas, pieliekot sīpolus, lauru lapu, piparus un zaļumus. Vāra apmēram 30 minūtes. Pēc tam buljonu izkāš, ieliek tajā sagrieztos zivju gabalus un vāra uz lēnas uguns, līdz zivis gatavas.

Uz pannas izkausē margarīnu, pieliek miltus, pielej mazliet buljona.

Sagatavoto aizdaru ielej katlā, pieliek sagrieztus tomātus vai tomātu biezeni, sasmalcinātu ķiploku un saldo krējumu, pieber sāli un piparus. Gatavajā buljonā ieliek iepriekš novārītus zivs gabalus.

Zupu vēlreiz uzvāra, noņem no uguns, uzliek vāku un ļauj 10 minūtes ievilkties. Zupu pasniedz ar baltmaizes šķēlītēm.

Eiropas atbalsts piemājas saimniecībai

Eiropas Savienības atbalstu veiksmīgi prot izmantot arī piemājas saimniecībās un sakārtot ražošanu tā, lai pašiem būtu ērti strādāt un viss atbilstu higiēnas prasībām, kas tiek izvirzītas piena ražotājiem. Par to liecina ne vienas vien saimniecības pieredze Vānes pagastā.

Buljons ar rīsu klimpām

1 glāze rīsu, 200 g skāba krējuma, 3 olu dzeltenumi, 20 g putukrējuma, sāls.

Nomazgā rīsus un izvāra biezputru. Biezputrai pievieno skābu krējumu, izmaisa un atdzesē. Pēc tam, nepārtraukti maisot, pievieno pa vienam olu dzeltenumam, sāli pēc garšas un saputotu krējumu. Kad masa kļūst bieza, no tās ar tējkaroti veido palielas klimpas un liek verdošā buljonā. Rīsu klimpas var pasniegt kopā ar buljonu zupas šķīvī vai bļodiņā. Buljonu var pasniegt arī tasītē, bet gatavās klimpas – uz šķīvīša.

Ziema nav stihija, bet pārbaudījums gan

Nedēļas nogalē pilsētas ielas un ietves pārklājās ar sniega segu, radot daudz lielāku darba apjomu gan sētniekiem, gan ielu uzturētājiem. Lai arī brīžos, kamēr putina, ar slotu strādāt nav jēgas, pirmdien gandrīz visu dienu sētnieki tīrīja ietves, pagalmus un laukumus, lai ērtāk gājējiem un arī automašīnām.

Asā ķirbju zupa

500 g ķirbja, 2 glāzes ūdens, 1 ēdamkarote margarīna, 1 ēdamkarote etiķa, 1 ēdamkarote kviešu miltu, dilles, sāls, cukurs.

Ķirbi nomizo, sagriež gabaliņos un sautē sālsūdenī, pēc tam izberž caur sietu. Sakuļ margarīnu un kviešu miltus, tos labi samaisa ar ķirbju putru, uzkarsē līdz viršanai un pievieno etiķi, cukuru, dilles. Pie zupas galdā var pasniegt uzceptu cauraudzīti vai rupjmaizes grauzdiņus.

Salst! Ļo-o-o-ti salst!

Par to, ka nedēļas nogalē vairākās Tukuma daudzdzīvokļu mājās bijis auksts, pārliecinājāmies paši. Piemēram, Meža ielā 2 vairākos dzīvokļos termometra stabiņš svētdienas rītā rādīja +13, +14°C, bet dažos dzīvokļos pat +10 un +12°C. Dienas gaitā par pusotru līdz diviem grādiem temperatūra pakāpās, taču ne vairāk.