Tuvojoties Lieldienu brīvdienām, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina – iepērcies, gatavo un uzglabā pārtiku droši!
Lieldienu neatņemama sastāvdaļa, protams, ir olas, tādēļ pirms svētkiem tās kļūst par vienu no populārākajiem pircēju mērķiem.
Iegādājoties olas, pievērsiet uzmanību marķējumam gan uz olu iepakojuma, gan pašas olas. Veikalā noteikti uz olu iepakojuma pārbaudiet derīguma termiņu – vai tas nav jau beidzies, kā arī, ja nepieciešams, atveriet iepakojumu un pārliecināties, vai olas nav ieplēstas.
Pievērsiet uzmanību – cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas veidu (0 nozīmē, ka šo olu dējējas ir turētas bioloģiskajā saimniecībā, 1 nozīmē, ka dējējvistas tikušas turētas brīvos apstākļos, 2 nozīmē, ka dējējvistas turētas kūtī, 3 nozīmē, ka dējējvistas turētas sprostos), bet burti uz olas norāda valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais identifikācijas numurs un papildus zīmes, kas identificē dējējvistu ganāmpulka mītni.
Der atcerēties, ka atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā – istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.
Krāsojot olas, iesakām izmantot vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas vai arī veikalos nopērkamās, Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.
Gatavojoties svētku svinēšanai, PVD atgādina:
1. Pārtikas produktus iegādājieties legālā tirdzniecības vietā. Nepērciet nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājieties tos neatļautās tirdzniecības vietās – pagalmos, tirgū no tā saucamajiem ratiņtirgotājiem, no automašīnu bagāžniekiem, kāpņutelpās.
2. Iepērkoties, pievērsiet uzmanību tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos tiek tirgoti pārtikas produkti.
3. Kārtīgi izpētiet produkta marķējumu – paskatieties, kāds ir tā derīguma termiņš un kādā temperatūrā produkts jāuzglabā, lai tas nesabojātos.
4. Pārliecinieties, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai tas arī veikalā ir uzglabāts atbilstošos apstākļos.
5. Nebaidieties preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam netipiska smarža.
6. Saglabājiet pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informējiet PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
7. Atgriežoties mājās, pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ielieciet ledusskapī.
8. Atcerieties – jēlos produktus no gatavajiem gan uzglabā, gan apstrādā atsevišķi. Ledusskapī neturiet svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, blakus jēlai gaļai vai zivīm, gatavojot – lietojiet atsevišķus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgājiet ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad esat tos izmantojuši jēlproduktu apstrādei.
9. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī vai mikroviļņu krāsnī. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt.
10. Higiēnas prasības jāievēro ne tikai tirgotājiem, bet arī pašiem! Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgājiet rokas! Mazgājiet rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem.
11. Ēdienu pasniedziet uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabājiet to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesējiet un novietojiet aukstumā. Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas, taču, ja to darāt – ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdienu jāsilda vismaz +75°C temperatūrā.
12. Salātus – rasolus, kulinārijas izstrādājumus neuzglabājiet pārlieku ilgi, pat ja tie ievietoti ledusskapī. Ja neapēdat visu tajā pašā dienā, atstājiet aukstumā un apēdiet ne vēlāk kā nākamajā dienā. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievienojiet neilgi pirms ēdiena celšanas galdā.