Latvijas Pārtikas padomes sēdē prezentēts Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālā diagnostikas centra pētījums, kurā salīdzināta Latvijā un ārzemēs ražotās pārtikas kvalitāte. Pētījumu pasūtīja Zemkopības ministrija, un tas pierādīja, ka kopumā Latvijā ražotie pārtikas produkti ir kvalitatīvāka.
Pētījuma laikā veica 659 analīzes, nosakot 127 pārtikas produktu nekaitīguma un kvalitātes rādītājus. Neviens no Latvijā ražotajiem produktiem nav pārsniedzis Eiropas Savienības (ES) nekaitīguma normas. Ievērojami augstāka kvalitāte ir Latvijā ražotajiem āboliem, medum un desām. Vairākos ārzemēs ražotajos cīsiņos konstatēta modificētā soja, ārzemju desu izstrādājumos -hroma, niķeļa, svina un radioaktīvā cēzija Cs137 saturs.
Mūsu putnu gaļā par 9% palielināts ūdens daudzums (salīdzinot ar ES normatīviem), vienā no analizētajiem desu paraugiem bija nedaudz pārsniegts fosfātu daudzums.
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze sola, ka pētījumi tiks turpināti un ar rezultātiem iepazīstināta sabiedrība.