Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) speciālisti iesaka Lieldienās ēst veselīgi, lai svētki radītu patīkamas emocijas un neradītu veselības problēmas. Lai arī tradicionālais Lieldienu ēdiens – olas – ir vērtīgs produkts (olas dzeltenumā ir A, E, kā arī B grupas vitamīni, tās ir nātrija, kālija, fosfora un kalcija avots, satur dzelzi), to nepareiza lietošana var izraisīt saslimšanu ar zarnu trakta infekcijām. Lai no tām izvairītos, jāievēro vairāki nosacījumi.
Uzturā nedrīkst lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Olas, pilnīgi iegremdētas ūdenī, jāvāra 7 minūtes, bet jācep vismaz 3 minūtes no vienas puses un 2 – no otras puses. Vēršacis jācep ne mazāk kā 7 minūtes vai 4 minūtes, ja pannai uzlikts vāks.
Olas jāglabā ledusskapī, ieplīsušās jāizmet. Olu ēdieni jāapēd tūlīt pēc pagatavošanas.
Pēc saskares ar jēliem produktiem un olām rūpīgi ar mazgāšanas līdzekli jānomazgā rokas, trauki un darba virsmas.
SVA speciālisti aicina svētku laikā lietot uzturā tikai svaigus pārtikas produktus un dzērienus. Lai pārliecinātos, cik tie svaigi, noteikti jāapskata derīguma termiņš.
Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzīb.
Tā kā Lieldienās nereti no meža mājas nesam pūpolus un bērza zarus, jāatceras, ka ar zariem, pirmajām puķēm un pūpoliem mājās var atnest arī ērces. Dabas veltes pirms ienešanas mājās kārtīgi jāapskata un jānopurina.