No 3. līdz 6. septembrim notika gadskārtējā izstāde «Riga Food 2008», kas ir 13. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju un iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma servisa izstāde, kurā piedalījās 602 kompānijas no 37 valstīm.
Izstādes laikā notika semināri, dažādi konkursi, kuros piedalījās gan nozares profesionāļi, gan arī pārstāvji no profesionālajām mācību iestādēm. Tradicionālo pasākumu apmeklēja zemkopības ministri no Lietuvas, Igaunijas, Somijas un vairāku Vācijas pavalstu par pārtikas rūpniecību un lauku attīstību atbildīgie ministri un, protams, mūsu zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.
Našķis, turklāt ārsniecisks
Kā vienmēr, žurnālistu uzmanību visvairāk piesaistīja Latvijas ražojumi, ar ko patiesi varam lepoties un ko gribas pēc iespējas ātrāk ieraudzīt veikalu plauktos. Nu kaut vai ar SIA «Herbe» piedāvātajiem kaltētajiem augu valsts produktiem – kaltētām upenēm, kaltētām bietītēm, kas tā vien ļauj vaļu pavāru izdomai un fantāzijai ēdienu gatavošanā. Un kāpēc gan bērniem piedāvāt ne pārāk veselīgos kartupeļu čipsus, ja iespējams piedāvāt citu kārumu – topinambūra čipsus, kas ir labs palīgs veselības uzlabošanā gan lieliem, gan maziem, jo satur inulīnu, karotīnu, C vitamīnu, B grupas vitamīnus un vairākas organismam nepieciešamas minerālvielas? Sistemātiska inulīna lietošana (3-11g dienā) veicina zarnu labvēlīgo baktēriju attīstību, uzlabo taukvielu maiņu un kalcija adsorbciju, samazina holesterīna daudzumu asinīs.
Latvijas valsts augļkopības institūts no Dobeles piedāvāja kārumus – plūmju `Komēta` pastilas, ķirbju sukādes, upeņu `Mara` sukādes, ērkšķogu sukādes, skābos ķiršus šokolādē un ērkšķogas šokolādē, kuras varēja arī nogaršot. Taču šie produkti ir ražoti institūta eksperimentālajā cehā, tiem ir izstrādātas receptes un tehnoloģija. Ļoti ceram, ka izstādes laikā kāds ražotājs par šo piedāvājumu ieinteresēsies, jo našķoties gribētāju šajā stendā netrūka. Šeit pat pārsteidzām «Purefood» ievārījumu un sulu ražotāju Aivaru Žimantu, kurš uz mirkli bija atstājis sava uzņēmuma ekspozīciju, lai novērtētu dobelnieku labumus. Iespējams, pie «Purefood» radīsies kāda jauna ražotnīte sukādēm vai pastilām no vietējām ērkšķogām vai plūmītēm?!
Godā jāceļ pašmāju produkti
Savukārt Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacijas ekspozīcija bija ļoti krāšņa – pīlādži, āboli, violeti sīpoli un burkāni – viss, kas nepieciešamas, lai piedāvājums, piemēram, restorānā būtu daudzveidīgs un interesants. Un turpat līdzās pūreniekiem nobaudīt rudzu un miežu miltu biezputru aicina Stendes graudkopības selekcijas institūta direktore Sanita Zute. Sākumā attieksme pret biezputru piesardzīga, taču… tā labi garšo gan ar sviestu, gan zemeņu ievārījumu. Šajā stendā arī varējām uzzināt to, kas ir pūtelis: vārīti, grauzdēti un samalti rudzu un kviešu graudi, un šis maisījums ļoti labi garšo ar Dundagā ražoto skābpiena dzērienu. Taču par nožēlu – šos labumus piedāvā zinātnieki, bet vai kāds par to ieinteresēsies un mums būs iespējams kaut ko tādu baudīt ārpus izstādes, pagaidām nav zināms. Stendes zinātnieki selekcionējuši arī vairākas vērtīgas alus miežu šķirnes. Taču diemžēl pie mums Latvijā iesalu neražo, un pat Tērvetes alus darītāji iesalu no pašu audzētiem miežiem pasūta Dānijā.
S. Zute izteica bažas, ka mazie uzņēmumi pie mums Latvijā ir ļoti neaizsargāti. Un tomēr – mazie turas! Iepriecināja raunēniešu SIA «Siera ražotne», kas piedāvāja zelta sviestu un zaļo sieru. Zelta sviests ir pagatavots pēc senām austrumu metodēm no Latvijā ražota augstākās kvalitātes sviesta un ir bagāts ar A un B taukos šķīstošiem vitamīniem. Bet Zaļais siers būs labs gan pie dārzeņu salātiem, omletēm un mērcēm, gan vienkārši uz sviestmaizes. Tas pieskaitāms pie liesajiem, bet sātīgajiem sieriem, satur maz kaloriju.
Aizvien jauni piedāvājumi SIA «Lāču maizei» – speciālā iepakojumā saldskābmaize un rupjmaize, kurā ieceptas tā saucamās studentu brokastis: riekstiņi, rozīnes, sukādes. Šī maize saucas «Enerģijai». Piedāvājumā arī šokolādes, siera, ābolu, aveņu kūkas, kā arī siera kūka ar zemenēm un kūka «Citronu lietus» bet, lai skolēni uzzinātu, kā top maize, tiek piedāvātas speciālas ekskursijas uz ceptuvi un pat īpaša programma jaunlaulātajiem.
Interesants piedāvājums bija pēc ungāru receptēm vītinātā gaļa vakuumā, ko varēja nopirkt un nobaudīt SIA «Bastturms» stendiņā, kas savu produkciju sagatavojot nelielā cehā Čiekurklanā.
Desmitiem cukuru un garda Ceilonas tēja
Pašlaik Latvijā viens no vadošajiem cukura piegādātājiem ir firma «Danisco Sugar». Rozā sapnis, ka ievestais cukurs būs lētāks, ir izsapņots un pašu ražotnes veiksmīgi nolikvidētas. Nu, lai izvārītu labu ievārījumu, firma piedāvā speciālu ievārījuma cukuru, kam pievienots ābolu pektīns un kas maksā apmēram Ls 1,5 kilogramā. Vēl pagaidām gan šai firmai piedāvājumā ir arī Jelgavas cukurs, kas ražots Jelgavā un maksā uz pusi lētāk, un no tā arī iznāk labs ievārījums. Kā apgalvoja firmas pārstāvji, tad «Danisco Sugar» gan esot iegādājusies Jelgavas cukura fabrikas zīmolu, taču pašlaik nekas ar to nenotiekot. Veikalos Jelgavas cukurfabrikas iepakojumā patiesi ir Jelgavā ražotais cukurs. Turklāt tā pietikšot, domājams, līdz nākamā gada oktobrim.
Taču firmas piedāvājumā ir citas interesantas lietas, piemēram, karamelizētais cukurs, cukura stienīši, ātri šķīstošs cukurs, lēni šķīstošs cukurs, cukura sīrupi ar dažādām garšām, pūdercukurs, brūnais cukurs no cukurniedrēm, cukurs dažādām interesantām glazūrām. «Danisco Sugar» rūpnīcas atrodas Lietuvā, Dānijā, Zviedrijā, Somijā, Vācijā.
Savukārt 100% dabīgu Ceilonas tēju piedāvāja Šrilankas «Tea Board». Šrilanka ir trešā lielākā tējas ieguves valsts, kas ražo Ceilonas tēju. Pārstāvji rekomendē tēju kā augstas kvalitātes, bez piemaisījumiem. Kā mums pastāstīja firmas pārstāvji, tad viņi dabiskajam produktam meklē noietu Latvijā, jo zina, ka šeit dzīvojot tējas cienītāji.
Kafijas, tējas, vīni, stiprāki dzērieni, piena pārstrādes produkti, maizes, saldumi, bioloģiski ražotie našķi, medus – ko gan visu tik nevarēja skatīt un baudīt, gūt informāciju par jaunāko pārtikas rūpniecībā un arī veselīgas pārtikas lietošanā.