Inku zelts, ceptas jūrascūciņas un citas pārsteidzošas lietas

Klubiņā «Gaidītā otrdiena» kārtējā tikšanās – šodien, 18. decembrī, 19.00 Tukuma kultūras nama kafejnīcā. Šoreiz viesosies Tatjana Druka. Viņa nesen atgriezusies no brauciena uz Peru, redzējusi gan Andu kalnus, gan Amazones džungļus, gan seno inku citadeli Makčupikču, noslēpumainās Naskas līnijas, Titikakas ezera peldošās salas un niedru plostus, baudījusi ceptas jūrascūciņas un… Jā, dažos vārdos visu nemaz neizstāstīt!

Klubiņā «Gaidītā otrdiena» kārtējā tikšanās – šodien, 18. decembrī, 19.00 Tukuma kultūras nama kafejnīcā. Šoreiz viesosies Tatjana Druka. Viņa nesen atgriezusies no brauciena uz Peru, redzējusi gan Andu kalnus, gan Amazones džungļus, gan seno inku citadeli Makčupikču, noslēpumainās Naskas līnijas, Titikakas ezera peldošās salas un niedru plostus, baudījusi ceptas jūrascūciņas un… Jā, dažos vārdos visu nemaz neizstāstīt!

Un – varbūt, ka pagaidām nevajag arī: tie, kas gribēs pieredzēto baudīt – T. Drukas stāstījums vienmēr ir interesants un aizraujošs, attēli – lieliski!
Pie T. Drukas aizgājusi uz "mazu brītiņu", lai sagatavotu šo informāciju, nemanīju, kā paskrēja… pusotra stunda! Peru ieintriģē ar to, ka šī valsts joprojām atspoguļo seno civilizāciju varenību. Piesaista seno inku vēsture… Peru valdījusi "humānā diktatūra", un, iekarojot citas zemes un valdot savējā, Peru vienmēr tika ievēroti trīs likumi. Pirmais – karaspēks nekad neiet pāri labības laukiem. Otrais – nodevas, ko iekarotās tautas maksā iekarotājiem, sadalāmas trijās vienādās daļās: pirmā pienākas inkiem, otrā – priesteriem, trešā – paliek pašiem iekarotajiem. Trešais likums – ja zemi piemeklējuši bada laiki, sava daļa jāsadala trūkumcietējiem. Tas bija labs, humāns pamats!
Inkus izpostīja eiropiešu atšķirīgā attieksme pret zeltu. Pašiem inkiem greznās pilis, dažādie priekšmeti no zelta bija apliecinājums piederībai citai iedzīvotāju kārtai, bet iekarotāji tajā redzēja tikai un vienīgi… bagātību!
Atsevišķs stāsts varētu būt arī par nacionālo virtuvi – par to dārzeņu (kartupeļu vien – ap 400 šķirņu!), augļu, zivju un garšaugu apbrīnojamo daudzveidību, par prasmīgajiem pavāriem, eksotiskajiem ēdieniem un dzērieniem, kas baudīti.
Tā vien gribas Ziemassvētkos kādu no šīm receptēm izmēģināt!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *