Tuvojoties brīvdienām un domājot idejas piknikam vai dārza ballītei, veselīgas ēšanas kustības «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka trīs pavasarīgi gardas un viegli pagatavojamas receptes. Maija brīvdienu piknikā kopā ar ģimene un draugiem pagatavo grilētu foreli ar ķiploku sviestu, turku kebabu un pavasarīgus salātus.
GRILĒTA FORELE AR ĶIPLOKU SVIESTU
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Porcija: 2 cilvēkiem
Nepieciešams:
Forele – 2 gab.
Sviests – 3 tējkarotes
Ķiploks – 1 līdz 2 daivas
Cukīnī – 1 gab.
Sarkanais sīpols – 1 gab.
Paprika – 1 gab.
Ķiršu tomāti – 6 gab.
Citrons – 1 gab.
Selection by Rimi pesto – 2 tējkarotes
Citronu pipari pēc garšas
Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Gatavo ķiploku sviestu. Sajauc rīvētu ķiploku ar mīkstu sviestu, pievieno citronpiparus un sāli;
2. Noskalo un nosusini zivis, iesmērē ar ķiploku sviestu, gan zivs iekšpusi, gan āru;
3. Liec cepties uz grila, cep vismaz 10 līdz 12 minūtes;
4. Dārzeņus noskalo, nožāvē, sagriez šķēlītēs un liec uz grila, cep kamēr gatavi;
5. Kad dārzeņi gatavi, liec traukā, apslaki ar svaigu citrona sulu, pievieno pesto un pasniedz ar zivi.
Aikāgaršo padoms!
Gatavojot zivi uz grila, atceries, ka tam jābūt uzsilušam, taču bez uguns. Lai zivs āda nepieliptu pie restēm, iesmērē zivs ādu ar eļļu vai sviestu.
TURKU KEBABS
Pagatavošanas laiks: 25 minūtes
Porcija: 4 līdz 6 cilvēkiem
Nepieciešams:
Turku maize – 1 gab.
Šašliks – 800 g
Kalē salāti – 2 saujas
Sarkanais sīpols – 1 gab.
Zaļumi un diedzētās sēklas – 2 saujas
Tomāts – 1 līdz 2 gab.
Dārza gurķis – 1 gab.
Mērcei:
Grieķu jogurts – 200 g
Ķiploks – 2 daivas
Citrons – ½ gab.
Zaļumi – 1 sauja
Pagatavošana:
1. Uzkarsē ogles un uzgrilē šašliku;
2. Gatavo jogurta mērci. Jogurtu sajauc ar svaiga citrona sulu, rīvētu ķiploku un zaļumiem;
3. Noskalo dārzeņus, sagriez ripiņās vai strēmelēs
4. Pārgriez horizontāli turku maizi, apsmērē abas puses ar mērci, kārto pa virsu salātus, zaļumus, dārzeņus un diedzējumus;
5. Kad šašliks gatavs, liec to pa virsu salātiem;
6. Uzliec otru pusi turku maizes un sagriez 4 līdz 6 gabalos
7. Katrā no gabaliem iespraud iesmiņu, lai vieglāk pasniegt viesiem
Aikāgaršo padoms!
Pagatavo šašliku pats. Izvēlies cūkgaļas lāpstiņas gabalu, sagriez gabaliņos. Apcep brūnus un tikai tad pievieno sāli, piparus, sīpolus un sulu no 1 līdz 1,5 citroniem.
PAVASARA SALĀTI
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Porcija: 2 cilvēkiem
Nepieciešams:
Svaigie salāti – 4 saujas
Zirņu dīgsti – 1 kastīte
Zaļās olīvas – 2 saujas
Ķiršu tomāti – 10 gab.
Sarkanā paprika – 1 gab.
Mocarella siers – 250 g
Mērcei
Citrons – 1 gab.
Olīveļļa – 3 ēdamk.
Dijon sinepes – 1 tējk.
Medus – ½ tējk.
Pagatavošana:
1. Noskalo salātus un saplucini smalkākos gabalos
2. Salātus kārto traukos, pievieno olīvas, sagrieztu papriku un ķiršu tomātus
3. Salātiem pa virsu kārto Mocarella šķēlītes un zirņu dīgstus
4. Sajauc visas mērces sastāvdaļas trauciņā, izspied citrona sulu un pārlej pāri salātiem
Aikāgaršo padoms!
Salātiem pievieno arī citus diedzētos graudus, sēklas, kā arī dažādus pavasara zaļumus.