Dietoloģe Lolita Neimane iesaka ēst, ievērojot dažus vienkāršus priekšnoteikumus, bet pēc garajām svētku brīvdienām veltīt dienu atslodzei un organisma attīrīšanai, taču brīdina atturēties no drakoniskām diētām.
Šogad Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laiks mūs lutina ar vairākām brīvdienām, kuru laikā ļaudis atpūšas, apciemo radus un draugus, un, neizbēgami, mielojas daudz un garšīgi. Rūpējoties gan par figūru, gan par veselību, daudzi nokļūst dilemmas priekšā – mesties gastronomiskajā atvarā vai tomēr atturēties? Katru gadu mēs par to domājam, tomēr vairāk vai mazāk pārēdamies.
Dietoloģe Lolita Neimane saka, ka no svētku priekiem nav jāatsakās: “Tādēļ jau tie ir svētki, ka varam atļauties ko vairāk. Taču pēc svētkiem gan ir vēlams, ilgi negaidot, ļaut organismam atpūsties, ievērojot atslodzes un attīrīšanās dienas.” Arī pati Lolita, svētkos ciemojoties pie radiem un draugiem, nogaršo, kas galdā likts, lai sajustos kā svētkos un arī lai novērtētu viņu pavārmākslu. Galvenais, lai beidzoties svētkiem, mēs ļautu organismam atpūsties.
Lai pēc ēšanas nemāktu nepatīkamas sajūtas, mielojoties jāpaseko porciju lielumam, īpaši, ja galds bagātīgs un vēlaties nogaršot visus deviņus ēdienus. Nav ieteicams ēst pārāk karstu vai pārāk aukstu ēdienu. Prātīgi būtu ievērot mēra sajūtu, kas gan svētkos ne vienmēr izdodas. Ļoti svarīgi ir ēdienu izbaudīt, nevis to ātri, ātri apēst; veltīt šim procesam īpašu uzmanību jau pirms ēšanas, piemēram, ļaujot acīm patīksmināties ap skaisti klāto galdu. Apsveicami ir lielāki pārtraukumi ēšanas laikā, varbūt izejam ārā svaigā gaisā, jo Ziemassvētku laiks jau ir īpašs gan pilsētā, gan laukos.
Vislabāk, ja pēc svētkiem vienu dienu var neēst neko, dzerot daudz šķidruma. Noderēs gan ūdens, gan Latvijas augu tējas, gan kāds minerālūdens, piemēram, „Borjomi”, kas ir dabīgi gāzēts, piesātināts ar dabīgām vulkāniskās izcelsmes minerālvielām. Var, protams, lietot arī citus minerālūdeņus, kas satur bikarbonātus, piemēram, „Appolinaris” vai „Campilho”. Sārmainie minerālūdeni ir labi, ja ieēsts pār mēru, jo palīdz tikt vaļā no diskomforta un smaguma sajūtas kuņģī, tāpēc tos var lietot pa glāzei stundu pirms un divas stundas pēc ēšanas.
Daudziem pēc lielās izēšanās apetīte samazinās, taču, ja piederat pie otrajiem, kam kuņģis it kā „izstaipījies” un jūtat, ka ar šķidrumu vien ir par maz, vēlams ēst ko pavisam vieglu – dārzeņu biezzupas vai biezeņus, salātus, vājpiena biezpienu, paniņas.