SIA «Cūku ciltsdarba centrs» noorganizējis līdz šim Latvijā nebijušu pasākumu – dažādu šķirņu cūkgaļas degustāciju. Tai paredzētie dzīvnieki izaudzēti vienā saimniecībā, vienādos apstākļos, ēdinot ar vienu un to pašu barību. Šim nolūkam jūnijā no vairākām šķirnes cūku audzētavām tika ņemti sivēni un nodoti Madaras Getes audzētavai.
Līdz šim selekcionāri centās izaudzēt tādas cūku šķirnes, kas ātri aug, patērē maz barības, ir liesas. Šoreiz interese vērsta uz gaļas kvalitāti – krāsu, mitrumu, noturību, garšu. Degustācijā piedalījās nozarē strādājošie, sabiedriskās ēdināšanas speciālisti un Lauksaimniecības Universitātes zinātnieki.
Degustācijā vērtēja 'Landrases', 'Djuroka", "Pjeternas', 'Latvijas baltās' un 'Pjeternas' šķirņu krustojuma, 'Jorkšīras" un 'Hempšīras" šķirnes cūkas. No katras šķirnes cūkgaļas vērtēšanai sagatavoja vārītu gaļu, ceptu karbonādi, cauraudzi un cepeti. Degustācijā bija arī uzdevums pārliecināties, vai 'Latvijas baltās' cūkas gaļa ir tiešām ar tik labām garšas īpašībām, kā tautā tiek slavēta. Degustācijā konstatēja, ka 'Latvijas baltā" zemāko vērtējumu lielā speķa dēļ gūst pēc vizuālā vērtējuma, bet garšas un sulīguma ziņā ir trešā labākā šķirne. Par visgaršīgāko atzina 'Jorkšīras', "Landrases', 'Hempšīras' šķirnes cūkgaļu, kas vidēji saņēma 4 balles. 'Latvijas baltā' saņēma 3,7 balles, 'Djuroka' – 3,8, 'Landrases' – 3,8, 'Pjeternas' – 3,6, bet 'Pjeternas' un 'Latvijas baltās' krustojums – 3,7 balles.
Visi degustētāji un pavāri vienprātīgi atzina, ka šī Latvijā audzētā cūkgaļa atšķīrās ar aromātu, vieglo un ātro pagatavošanu, jo tā nebija saldēta svešzemju izcelsmes gaļa.