Gadu mijā agronoms Guntars Ķirķis uz redakciju bija atnesis paciņas ar kraukšķīgiem burkāniem. Kaut arī bija ziemas laiks, mazie burkāniņi buntītēs celofāna iesaiņojumā prasīt prasījās apēdami.
Ka pastāstīja G. Ķirķis, burkānus audzē Salas pagastā. Braucot uz Rīgu, burkānlaukus varēja redzēt labā pusē šosejai pēc tam, kad pārbraukts Lielupes tilts. Šeit savu ražotni, kur notiek burkānu audzēšana un fasēšana 250 gramu maisiņos, atvērusi Norvēģijas firma «Stranda Baltic». Pašlaik firmā strādā 25 darbinieki. Uzņēmuma vīzija ir kļūt par svaigu un veselīgu dārzeņu ražotāju Eiropā. Mēs pārāk daudz patērējam neveselīgu pārtiku – saldumus – cepumums, konfektes, čipsus. Burkānu ražotāji vēlas piedāvāt alternatīvu – svaigus dārzeņus. Firmas pārstāvji pieļauj iespēju, ka varētu skolās līdzās čipsu un kolas automātiem uzstādīt burkānu automātu.
Uzņēmums izveidots 2003. gadā. Tā izveidošanā, tehnoloģijās ieguldīti 1,4 miljoni latu. Apsētās platības bija 50 ha. Burkānu sēja sākas martā, ja vien laika apstākļi atļauj, un pēdējos sēj jūlija beigās. Kraukšķīgais kārums izaug 2,5 mēnešu laika. Tādējādi iespējams ražu ievākt pakāpeniski līdz pat novembrim. Pirmos sējumus sedz ar speciālu plēvi. Burkānu audzēšana salas pagastā ir tradicionāla, šeit ir piemērotas augsnes. Firma iecerējusi nodarboties arī ar ātri pagatavojamu kartupeļu, iespējams, arī vēl citu dārzeņu audzēšanu. Kraukšķīgos burkānus iespējams nopirkt vairākos lielveikalos.
Kas tas par fotoattēlu pie raksta?! No burkāniem- tikai paši galiņi, no Ķirķa kunga- tikai degungals un ūsas… Izskatās,ka galvenā te ir šlipse!
Vai nevajadzēja pateikt arī, kuros Tukuma veikalos var nopirkt šos burkānus?