Remontdarbu izmaksas lielākas nekā plānots

Šī nedēļa pašvaldībā sākās ar ārkārtas domes sēdi, kurā deputāti atgriezās pie jau šī gada februārī pieņemtā domes lēmuma par iesaistīšanos Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) projektā, lai iegūtu līdzekļus sociālo mājokļu atjaunošanai. Līdz kārtējai domes sēdei gaidīt nevarēja, jo 22. jūlijs, kad notika ārkārtas sēde, bija pēdēja diena dokumentu iesniegšanai.

Tukuma novada domes ārkārtas sēdē

Par 34 dzīvokļu remontu lēma jau februārī

Tātad – 29. februārī deputāti jau bija lēmuši par iesaistīšanos Eiropas Savienības projektā, apņemoties izremontēt kopskaitā 34 pašvaldības dzīvokļu. Projekta nosacījums bija, ka dzīvokļiem jābūt atbrīvotiem un neizīrētiem, kā arī ar to piešķiršanu pēc remonta jāveicina sociāli atstumto kopienu, mājsaimniecību ar

zemiem ienākumiem un nelabvēlīgā situācijā esošo grupu, tostarp cilvēku ar īpašām vajadzībām sociāli ekonomiskā integrācija. Jāpiebilst, ka sākotnēji kopējās projekta izmaksas tika lēstas 581 612,50 eiro, no tām 505 750 eiro būtu  Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums un 15% jeb 75 862,50 eiro – pašvaldības finansējums. Vienlaikus bija plānots projekta apstiprināšanas gadījumā ņemt aizņēmumu Valsts Kasē, lai iegūtu priekšfinansējumu plānotajiem darbiem 328 737,50 eiro apmērā.

Ja projektu apstiprinās, būs jāņem aizdevums

Kā ārkārtas sēdē skaidroja pašvaldības vadītājs Gundars Važa un domes Attīstības nodaļas vadītājas vietniece Santa Haferberga, izmaiņas bija jāveic tādēļ, ka ir mainījušās adreses un arī plānoto darbu izmaksas: “Pēc Finanšu komitejas sēdes tika saņemtas tāmes, kas ir lielākas, nekā maksimālais ERAF finansējums. Interesējoties, ko šādā situācijā darīt, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra rekomendēja mazināt ERAF procentuālo daļu, jo šajā plānošanas periodā nav neattiecināmo izmaksu, ir tikai ir ārpus projekta izmaksas.” Kā minēts lēmuma projektā, kopējās attiecināmās izmaksas, kā minēts tāmēs, ir 722 797,64 eiro, no kurām 68,40% (494 370,62 eiro) ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums, bet 31,60% jeb 228 427,02 eiro – pašvaldības finansējums. Vienlaikus tika rosināts – ja projektu apstiprinās, tiks ņemts aizņēmums Valsts Kasē projekta priekšfinansējuma un līdzfinansējuma nodrošināšanai 475 612,33 eiro apmērā. Savukārt ārpus projekta izmaksas kopsummā 180 928,73 eiro tiks plānotas pašvaldības 2025.–2029. gada budžetā. G. Važa piebilda, ka šobrīd ir svarīgi iesniegt projekta izmaiņas, savukārt par reālajām izmaksām un to, vai šos darbus vispār veiks, tiks lemts jau pēc iepirkuma: “Ja pašvaldības daļa pēc iepirkuma pārsniegs šos 31,60 procentus, tad lemsim, vai vispār projektā piedalīties.”

Remontējamo dzīvokļu skaitu mazināt nevar

Deputāts Mārtiņš Limanskis interesējās, vai nebūtu pareizāk mazināt remontējamo dzīvokļu skaitu, jo procentuāli jau tagad pašvaldības līdzfinansējums ir dubultojies, bet būtu svarīgi izmantot visu Eiropas finansējumu, iekļaujoties šajos 507 750 eiro. S. Haferberga skaidroja, ka kopējo dzīvokļu skaitu samazināt nevar, jo ar šādu apņemšanos – izremontēt 34 dzīvokļus – projekts ir iesniegts, tagad tiek diskutēts tikai par labojumiem. Kopējo dzīvokļu skaitu mainīt nevar, tikai adreses, piemēram, nomainot kādu dzīvokli ar lielāku darbu apjomu pret tādu, kurā ir jādara mazāk. Vairāk diskusiju nebija, un deputāti atbalstīja lēmuma projektā minētās izmaksas.

Kaste

Sociālie dzīvokļi, ko plānots sakārtot

* Zemītes pagastā «Podiņos» – dzīvokļi Nr. 1, 2, 3, 5, 6, 16, 19, 22;

* Zantes pagasta «Eglājos»-3

* Kandavas pagasta «Aizdzires skolā» – dzīvokļi Nr. 7, 9;

* Slampes pagastā: «Audzes»-24, «Arāji»-10, «Dzelmes»-4, «Vētras»-10;

* Džūkstes pagasta «Upeslejās» – dzīvokļi Nr. 2, 5, 6;

* Pienavas ciema «Atmodās»-23;

* Jaunpils pagasta «Rotas»-16;

* Viesatu pagasta «Draudzības» – dzīvokļi Nr. 7, 11;

* Lapmežciema pagasta Liepu ielā 7 – dzīvokļi Nr. 1, 2, 3;

* Pūres pagasta Lamiņos – «Avoti», dzīvokļi Nr. 13, 17;

* Zentenes pagastā «Ziemeļos»-11;

* Smārdes pagasta «Šlokenbeka» 8-5;

* Engures pagasta Jūras ielā 12-5;

* Tukumā, Pasta ielā 33 – dzīvokļi Nr. 1, 2, 3, 4.

Agita Puķīte

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju  “Kur paliek mūsu nauda?” saturu atbild SIA “Novadu Ziņas”. #SIF_MAF2023

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *