2024.LV/RMA/1.6.1/003/L3

Novada saimniecība – pārāk sadrumstalota un dārga

Tā pirms nedēļas Finanšu komitejas sēdē teica pašvaldības izpilddirektors Ivars Liepiņš, piebilstot, ka jāveic strukturālas pārmaiņas, lai teritoriju un mājokļu apsaimniekošanu padarītu efektīvāku. Izpilddirektors un Sēmes un Zentenes pagastu pārvaldes vadītājs Māris Valdmanis iepazīstināja ar šajā jomā paveikto jeb pilotprojektu, kas piecu mēnešu laikā tapis Sēmes un Zentenes pagastā, kur par 90% saimnieciskā joma jau ir sakārtota. Ietaupījums ap 40 000 eiro.  

No vecāku hobija par vienu no lielākajiem tējas ražotājiem Latvijā

«Rūķīšu» tējas pašlaik varam iegādāties gan dažādos lielveikalos, gan arī Rīgā, specializētā veikala, kā arī pie to ražotājiem Dobeles novada Krimūnu pagasta «Rūķīšos». Pagājušā gadsimta 90. gadu beigās rakstījām par diviem jauniem cilvēkiem Ivetu un Raimondu Lignickiem, kas dzīvo Dobeles piepilsētā un sper pirmos soļus ārstniecības augu audzēšanā un sava biznesa veidošanā.

Strīdas par mājaprūpi un finansējumu sportam

Līdzīgi kā valstī, arī pašvaldībā intensīvākais darba cēliens pie un ar budžetu vēl tikai priekšā. Tomēr vajadzības jau rindojas, tāpat kā precizējas kārtība, kur un kā viena vai otra joma tiks finansēta. Izņēmums nav sports vai sociālā palīdzība, un, kā jau vēstījām, par to deputāti diezgan intensīvi diskutēja arī pastāvīgo komiteju sēdēs. Taču bija darba kārtības jautājumi, kas jau šonedēļ ceļos uz novada domes sēdi un kur izlemšana vairāk bijusi iedzīvotāju, ne tik daudz deputātu rokās. Proti, runa par pagastu ģerboņiem.

Strīdas par mājaprūpi un finansējumu sportam

Līdzīgi kā valstī, arī pašvaldībā intensīvākais darba cēliens pie un ar budžetu vēl tikai priekšā. Tomēr vajadzības jau rindojas, tāpat kā precizējas kārtība, kur un kā viena vai otra joma tiks finansēta. Izņēmums nav sports vai sociālā palīdzība pašvaldībā, par ko deputāti diezgan intensīvi diskutēja arī pagājušās nedēļas pastāvīgo komiteju sēdēs.

Vietām problēmas var risināt, vietām tās ir… globālas

Pirms kāda laika pašvaldība publiskoja aicinājumu privātmāju īpašniekiem, kuriem pieguļošajā teritorijā atrodas meliorācijas grāvji, pievērst īpašu uzmanību to tīrībai un caurtecei, lai novērstu iespējamos plūdus lietavu laikā. Aicinājumā bija minēts, ka pēc piedzīvotās vētras vietām meliorācijas grāvji ir nosprostoti ar koku zariem un cita veida atkritumiem. Šī iemesla dēļ veidojas sablīvējums, neļaujot meliorācijas ūdenim brīvi tecēt. Lai nodrošinātu grāvī optimālu ūdens caurplūdi, nepieciešams veikt īpašumā pieguļošo grāvju teknes attīrīšanu, jo pietiek tikai ar vienu nosprostotu grāvi, lai izraisītu ielas vai visa rajona applūšanu.

Strīdas par mājaprūpi un finansējumu sportam

Līdzīgi kā valstī, arī pašvaldībā intensīvākais darba cēliens pie un ar budžetu vēl tikai priekšā. Tomēr vajadzības jau rindojas, tāpat kā precizējas kārtība, kur un kā viena vai otra joma tiks finansēta. Izņēmums nav sports vai sociālā palīdzība pašvaldībā, par ko deputāti diezgan intensīvi diskutēja arī pagājušās nedēļas pastāvīgo komiteju sēdē.

Lai autobuss pienāk īstajā vietā un laikā!

6. augustā Valsts kontrole informēja par saviem secinājumiem, pārbaudot sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamību maršrutos, kurus dotē valsts. Revīzijā tika vērtēta regulāro pasažieru pārvadājumu organizēšana reģionālās nozīmes, tātad arī vietējās un starppilsētu nozīmes, pārvadājumos ar autobusiem un atsevišķos jautājumos – arī ar vilcieniem. Īpaši vērtēts, kādi bijuši valsts – Satiksmes ministrijas (SM) un Autotransporta direkcijas (ATD), tai skaitā Sabiedriskā transporta padomes (STP) – pieņemtie lēmumi un stratēģijas, lai īstenotu transporta politikas nosacījumu – līdz 2027. gadam kāpināt sabiedriskā transporta izmantošanu iedzīvotāju vidū ar vilcieniem un autobusiem.

Par investīcijām un citiem plāniem

Jau vēstīts, ka 25. jūlijā, notika kārtējā Tukuma novada domes sēde, kur bez jau iepriekš ieplānotajiem darba kārtības jautājumiem deputāti apstiprināja arī vairākus aizdevumu pieprasījumus ieplānoto darbu veikšanai. Vienojošais elements – par tiem noslēdzies iepirkuma process un, lai arī daļu no plānotā iecerēts paveikt vēl šī gada ietvaros, būs darbi vai izdevumi, kas tomēr tiek pārcelti uz nākamo gadu.

Labāko desmitniekā – arī Jaunpils pagasta «Avotiņi»

Konkursu «Sakoptākais mežs» rīko Meža īpašnieku biedrība. Sākotnēji – 2017. gadā, kad konkurss notika pirmo reiz, to atbalstīja Meža attīstības fonds. Taču tā mērķis ir saglabājies joprojām, tas ir – apzināt labas mežsaimniecības prakses, lai ar tām varētu iepazīstināt citus meža īpašniekus, tādējādi popularizējot ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Konkursā tiek vērtēti ieguldījumi produktīvu, noturīgu mežaudžu izveidē, kā arī vērtē, kā tiek veikta meža atjaunošana un mežizstrāde, meža kopšana un kā veidota meža infrastruktūra, zinātniski pamatotu metožu izmantošana ilgtspējīga meža apsaimniekošanā, zemes racionāla izmantošana, ainavu elementa plānošana un saskarsme ar kaimiņiem. Konkursa uzvarētājiem galvenā balva – motorinstruments jaunaudžu kopšanai, veicināšanas balvās – divas dāvanu kartes meža stādāmā vai dekoratīvā stādāma materiāla ieguvei.

Novada svētki aizvadīti – ar lietus un citām mācībām

Katru gadu pēc svētkiem ar to rīkotājiem pārrunājam, kas izdevies, kas nebija izdevies un kādas mācības iegūtas, domājot par nākamajiem liela mēroga pasākumiem. Pirms nedēļas Tukuma kultūras namā par to runājām ar tā vadītāju Aneti Pitenu un svētku režisori Lieni Bēniņu. Šo sarunu sākām ar vēstuli, kas tika saņemta mirkli pirms svētkiem un kurā pausts viedoklis par to, vai arī amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem – dziedātājiem un dejotājiem – pienācās svētki vai nē?!